Uwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe.. Często się łapię na tym, że wiele wypieków i deserów jest właśnie o smaku czekoladowym.
Dlatego po raz n – ty raz zrobiłam coś co kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie słodycze były na kartki a o czekoladzie można było tyko pomarzyć – blok czekoladowy. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Czasami potrafię go zrobić dwa razy w tygodniu. A ponieważ mam chętnych na ten smakołyk, to znika w szybkim tempie.
Składniki:
250 g margaryny
Opakowanie niebieskiego mleka w proszku ( 700 g)
½ szklanki wody lub mleka
1 1 1/5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 paczki herbatników petit,
10 dag orzechów
Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie)
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka.
Wymieszać, dodać mleko w proszku.
Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać
Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :-)
Całe wieki nie jadłam takiego bloku czekoladowego!
OdpowiedzUsuńPędzę po coś słodkiego i pozdrawiam:) Apetycznie tu u Ciebie!
czekolada-to lubię. taki blok długo by przy mnie nie postał :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego bloku czekoladowego, jakoś u mnie w domu nie było zwyczaju ;) Ale wygląda apetycznie, może wprowadzę nową tradycję dla mojej rodziny? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsmak mojego dzieciństwa! uwielbiam...
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam z dzieciństwa taki blok. Pyyyyyycha.
OdpowiedzUsuńBlok czekoladowy chyba niesmiertelny i zawsze pyszny! :)
OdpowiedzUsuńBlog Czekolady po prostu MUSI wypróbować i ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam baaaardzo czekoladowo
@kucharnia - Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń@Kh - Minie też zawsze kusi :)
@DominikaD- nawet się nie zastanawiaj nad wprowadzeniem, bo na prawdę jest wspaniały :)
@myniolinka - mojego rónież :)
@ ilka - tak, wspaniały smakołych :)
@Doctor - tak, nieśmiertelny :)
@Aurora - nawet się nad tym nie zastanawiaj, bo naprawdę warto :)
Oj, to musi być przepyszne,nigdy jeszcze nie robiłam bloku czekoladowego, chyba czas najwyższy to zmienić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJak mozna dodawac mleko w proszku do wlasnych wypiekow?
OdpowiedzUsuńTo jest stary dobry przepis z lat 80. :-)
UsuńJeszcze nie jadłem ale wiem że mi na pewno zasmakuje
OdpowiedzUsuń