.

.

niedziela, 27 marca 2011

Zebra

Koniec  weekendu.. Przede mną bardzo pracowity tydzień.  Wiosna coraz bliżej.  Promienie słońca śmiało zaglądają przez okno do mojego pokoju.  Jak kot wygrzewam sobie plecy w cieple słonecznych promieni. Na ławie kubek z kawą i .. mały kawałeczek wspaniałego  ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie..
 tak..
 tak to można poleniuchować.:)
 Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce.



Składniki  na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oliwy
5 jajek
1 szkl. wody
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego

Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać wodę, olej i zapach. Wszystko dokładnie wymieszać.
Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru

Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać ostudzoną babkę
Smacznego :-)

22 komentarze:

  1. Piekłam kiedyś, dawno temu - to przepyszne ciasto i bardzo je lubię. Wspaniale Ci się udało!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też piekłam dawno temu.. Poproszę kawałek..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! :)
    Wygląda na mięciutką i bardzo smakowitą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och bardzo lubię zebrę, a przepis na nią też mam na pożółkłej już karteczce w moim notesie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. @Lekka -ja też do niego często wracam bo jest wspaniałe.

    @bozena-1968 - Bożęnko zapraszam do siebie :)

    @Doctor - tak rzeczywiście mi się udało :)

    @DominikaD - często jest tak, że najlepsze wypróbowane przepisy są na pożółkłych kartkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I co w tym jest, z tymi kartkami.
    Na jednej z nich mam przepis na sernik. Kartka wygląda, jakby ją ktoś zmiął, połknął, wypluł i potem jeszcze podłożył pod buldożer, ale sernik z tego przepisu - bezkonkurencyjny.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie piekłam zebry. Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to nabieram wielkiej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  8. Baby jeszcze nie piekłam czas to chyba naprawić

    OdpowiedzUsuń
  9. Sliczna zeberka :) To moje ukochane ciasto. Ja chetnie sie nim zajadam popijajac herbata :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Adorei o nome zebra, aqui chamamos bolo mármore.
    Um abraço
    Léia

    OdpowiedzUsuń
  11. Babeczka pyszna:)
    Zapraszam do zabawy, szczegóły u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto przypomina mi czasy dzieciństwa ;-)))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jej nigdy sama nie robiłam, ale mam wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. super gotujesz, Graża :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie pulchne ciasta, ślicznie Ci wyrosło ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja wciąż tracę nerwy przy zebrze. Mój teść robi idealną - ale nalewanie ciasta zajmuje mu 30 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  17. @Lekka - tak, takie przepisy są najlepsze.

    @lo - ja bardzo często piekę zebrę bo bardzo odpowiada mi smakowo oraz jest odpowiednio miękkie i wilgotne :)
    @kulinarne-smaki - zdecydowanie polecam. Zawsze wychodzi.

    @majka - dziękuję bardzo :)

    @Biedr_ona - oj tak Ewo, u mnie też w dzieciństwie mama piekła to ciasto :)

    @Ania - polecam, jest łatwa do zrobienia i zawsze wychodzi :)



    @kass - bardzo dziękuję za zaproszenie :)


    @Cucchiaio pieno -Obrigado. :)

    @Aurora - dziękuję :)

    @agnieszka - dziękuję :)

    @Kubełek Smakowy - nie gadaj, tyle czasu? Dla mnie to jedno z łatwiejszych ciast. Mam bardzo prosty sposób: Nalewasz dwa kolory ciemny i jasny w końcowej fazie do dwóch pojemników z dzióbkami i nalewasz. Mi Całe zrobienie zebry (do chwili włożenia do piekarnika )zajęło jakieś 15 minut. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę kiedyś spróbowac zrobić zebrę, do tej pory jakoś nigdy się za to nie zabrałam, a tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pani Grażynko, zeberka jak się patrzy :-) wspaniale wygląda! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupełnie zapomniałam o tym cieście :) wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy23/6/12

    Witam pani Grażynko. Dzisiaj ja zabieram się za robienie zebry.Biorę przepis od pani,ta pani zebra na zdjęciu wygląda ślicznie.Pozdrawiem .

    OdpowiedzUsuń
  22. @Avelina - Awelinko, polecam, naprawdę jest pyszna :-)
    @kabka - Dziękuję bardzo :-)
    @saxony - wyjątkowo mi się udało :-)
    @Anonimowy - polecam naprawdę to pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)