.

.

niedziela, 19 czerwca 2011

Pasztet dukana

Bardzo dziękuję wszystkim za miłe przywitanie i ciepłe słowa :)
Jako, że  byłam trochę na diecie dukana, dzisiaj zaległy przepis na pasztet dukana. Powiem szczerze, że jest dosyć suchy, ale bardzo dobry w smaku. :)

Składniki:
1 kg piersi kurczaka
 70 dag  wątróbki
2 jajka
duża cebula
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek
2 łyżki otrąb pszennych

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny  a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą.  Do zmielonego mięsa dodajemy  2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu  w którym gotowałam mięso, żeby pasztet nie był za suchy.

Wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy masą mięsną.
Pieczemy ok. 50  minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Anonimowy20/6/11

    ładnie ten pasztecik wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowity pasztecik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. NO tak.. na diecie Dukana można poznać bardzo wiele smacznych przysmaków.. chyba skorzystam z Twojej propozycji.. taki pasztecik z wielką chęcią zjem ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy28/6/11

    Wygląda pysznie :) a jak suchy, zawsze można spróbować na ciepło z jakimś sosem.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. @basiaP - i jest naprawdę dobry :)
    @Biedr_ona- rzeczywiście Ewuniu można poznać wiele ciekawych smaków. :)
    @turlaczek - z sosem? może być ciekawe połaczenie :)
    @paramenty w centrum - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i zdrowe, pasztet bardzo dobry a najważniejsze że drobiowy, Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)