.

.

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Chleb orkiszowy

 Powiem, szczerze, ta temperatura na zewnątrz nie działa na mnie mobilizująco.... Jestem zimnolubna i nigdy nie chodzę na długi rękaw , nawet w zimie pod kurtką mam bluzkę z krótkimi rękawami.  Teraz najchętniej zaszyłabym się gdzieś w zacienionym miejscu.. z lekkim wietrzykiem dla ochłodzenia.. Eh.. pomarzyć dobra rzecz.. zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami na zachód.. Więc jak wracam z pracy to skwar niemiłosierny i ani odrobiny cienia  :/
Dzisiaj  podam przepis na chleb orkiszowy. 
Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze.  A w dodatku jest bardzo zdrowy.
Przepis wzięłam od Dorotus







Składniki na 2 mniejsze  bochenki lub jeden duży

800 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki soli

1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

1 łyżeczka miodu

600 ml ciepłej wody

Ziarna  słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.  Dobrze wyrobić  5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące, j bardzo luźne ale mąki nie dosypywać .
Wyrobione ciasto  przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm lub jednej dłuższej . Wypełnić je do połowy . Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Ładny bocheneczek wyszedł,jeszcze nie piekłam orkiszowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci Kochana, że mam tak samo z temperaturą ;-S

    Ale kiedy patrzę na Twój wypiek od razu buzia mi się uśmiecha ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłą wizytę u mnie !
    Chlebek pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym go zobaczyć w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. orkiszowy to jeden z moich ulubionych chlebów

    OdpowiedzUsuń
  6. @Justinek - już uzupełniłam zdjęcie :)
    @Kaś - powiem Ci szczerze Kasiu, że najbardziej lubię pszenne. Ten chleb często piekę dla siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  7. @co by tu zjeść? - polecam, jest naprawdę dobry :)
    @Biedr_ona - Dziękuję :)
    @grazyna - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)