Przydałoby się wydłużyć troszkę dobę, żeby wszędzie zdążyć i na wszystko był czas. Dzisiaj wspaniałe rozpływające się w ustach ciasto, po prostu niebo w gębie. Ostatnio przypadło bardzo do gustu mojej mamie. Nie dziwię się jej, bo mnie także.
Przepis znalazłam u Joanny .. z małymi modyfikacjami.
Składniki na ciasto:
3 jajka
175 ml oleju
175 ml mleka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek z następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubujania dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami i ubitą masą. W końcowej fazie dodać olej i wymieszać wszystko dokładnie.
Ciasto podzielić na dwie części . Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Składniki na krem:
4oo ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku
1 opalowanie cukru wanilowego
2 łyżki cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę budyniową i wstawić na 2 godziny do lodówki dla stężenia.
Smacznego :)
Wieki całe nie jadłam tego ciasta. Chyba się kiedyś skuszę i upiekę:)
OdpowiedzUsuńsmak wspomnień...robiła je zawsze mama kolezanki z podstawówki:)
OdpowiedzUsuńOj zapomniane smaki... Dzięki za przypomnienie! :)
OdpowiedzUsuńjedno z ulubionych ciast i tzw. pewniaków :)
OdpowiedzUsuńPamietam jak moja mama robiła takie ciasto ..jest naprawdę pyszne..
OdpowiedzUsuńWieki nie widziałam nigdzie tego ciasta. Pyszności;)
OdpowiedzUsuńmogłabym zjeść z pół blachy :)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione ciasto dzieciństwa, ale jak je robię teraz sama, już nie smakuje tak jak kiedyś :)
OdpowiedzUsuń@Aciri - Aniu, a ja od całkiem niedawna, wcześniej nigdy nie jadłam czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuń@Trzcinowsko - ja nie miałam styczności z tym ciastem wcześśniej, dopiero sama zaczęłam piec :)
@DominikaD - a proszę bardzo ;-)
@zuberi - u mnie tez pewniak :)
@bożena-1968 - ja wcześciej nie miałam styczności z tym ciastem .:)
@Panna Malwina - a ja niestety wcześniej nie :)
@Justinek - u mnie odkryte całkiem niedawno :)
Poproszę kawałeczek ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl