Dzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam się za pieczenie rogali. Powiem szczerze, że po upieczeniu i spróbowaniu zaczęłam żałować, że nie zrobiłam podwójnej ilości. Jeszcze tak wspaniałych rogali w życiu nie jadłam. Po prostu pycha !!
Przepis znalazłam TUTAJ
Składniki na 12 sztuk rogalików
580 g mąki pszennej ( 3 i 1/3 szklanki )
2 małe jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Do posmarowania:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je najpierw rozetrzeć, dodać cukier, łyżkę mąki i odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W przypadku suchych drożdży nie ma takiej potrzeby (Należy tylko mąkę wymieszać z drożdżami i po kolei dodawać pozostałe składniki). Rozpuścić masło i wymieszać z mlekiem (temperatura powinna być ok. 40 stopni ) Roztrzepać jajka, dodać sól, , cukier, olej i na końcu mleko z tłuszczem do przesianej mąki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyrobić tak długo aż będzie odstawać od ręki a następnie pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
Uformować w kulę i włożyć do miski i przykryć ręczniczkiem Pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość ok. 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą podsypać mąką i rozwałkować na na owalny placuszek o długości około 20 cm. Po rozwałkowaniu każdy placuszek posmarować pędzelkiem nasączonym rozpuszczonym masłem. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość) około 1 godziny.
Po wyrośnięciu, przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
piękne! a jaka skórka wypieczona! cudowne!
OdpowiedzUsuńjakie piękne.poproszę jednego..
OdpowiedzUsuń@basiaP - Dziekuję Basiu. :)
OdpowiedzUsuń@bozena-1968 - Dziękuję Bożenko
ładniejsze niż sklepowe!
OdpowiedzUsuńOch jakie wspaniałe rogaliki, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń@Kaś - Kasiu masz rację, i smaczniejsze także :)
OdpowiedzUsuń@Avelina - mogę poczęstować ;-)
Wspaniale się prezentują domowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam własne pieczywo.Ma jedną wadę,natychmiast znika.
Pozdrawiam!
Twoje rogaliki wyglądają jak te, które jadałam w dzieciństwie... Oj, ciężko je było dostać, były takie pyszne! ;)))
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie.
OdpowiedzUsuńChyba też się na nie skuszę ;)
jak ja dawno nie jadłam rogali aż chyba sobie upiekę :)Piękne te Twoje :)
OdpowiedzUsuńOj Ty wiesz co dobre:) wyglądają cudownie.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń@ burczymiwbrzuchu - Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń@Amber - oj tak masz rację.. Ja z tej porcji zjadłam tylko pól.. na resztę nie udało mi się już załapać. :)
@Kasia - Ja też Kasiu kiedys takie jadłam kupne, a potem już nie można było dostać :)
@Aldi - polecam :)
@kuchennefascynacje - dziękuję bardzo i polecam :)
@co by tu zjeść? - od tego dobrego to mi sadełko rośnie ;-)
Oj Kochana.. wprost idealny przepis jak dla mnie! Chętnie z niego skorzystam! Mniam!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Super!!! Jak z porządnej piekarni !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)