Kupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam co z nim zrobić. Początkowo chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym.
Składniki:
½ kg mięsa wieprzowego
1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego
przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek
3 łyżki mąki + do obtoczenia
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
1 cebulę
1 kostkę rosołową.
Sposób wykonania.
Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące i wrzucić na gorącą patelnię. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu aż mięso się lekko przyrumieni.
Przygotować wywar: Dodać kostkę rosołową, czosnek i przyprawy. Gdy bitki będą lekko przyrumienione wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 godz. 20 min.
Gdy mięso będzie już miękkie, rozrobić w oddzielnym naczyniu mąkę z ½ szklanką wody i łyżką śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek, dodać kilka łyżek wywaru i ponownie wymieszać.
Całość wlać do wrzątku.
W przypadku, gdy sos będzie za rzadki dodać więcej mąki i ponownie rozrobić z małą ilością zimnej wody.
Podawać na gorąco
Smacznego :)
Lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na super obiadek ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Polecam. Naprawdę pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam biteczki,mniami :-)
OdpowiedzUsuń