Znów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie
.
Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony.
Na pewno do nich jeszcze wrócę :)
.
Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony.
Na pewno do nich jeszcze wrócę :)
Przepis na 4 sztuki bułeczek:
300 g mąki pszennej
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
Dodatkowo:
stopione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem
Do posmarowania przed upieczeniem 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu lub maku
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. W przypadku świeżych drożdży należy pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą i dodać do mąki. Natomiast suche drożdże mieszamy bezpośrednio z mąką. Następnie dodajemy pozostałe składniki: miód lub cukier, oliwę i mleko.
Zagnieść gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości 6 cm a grubości ok. 3 mm
Na rozwałkowane ciasto po środku położyć ser, zrolować wzdłuż dłuższego boku a następnie rulon zwinąć do środka tak aby powstało coś na kształt ślimaka.
Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Smacznego :)
ale ladniutkie:)
OdpowiedzUsuńzgrabniutkie wyszły :)
OdpowiedzUsuńrumiane takie ładne:-)
OdpowiedzUsuńWypasione ślimaczki!
OdpowiedzUsuńWyszły wspaniale
OdpowiedzUsuńBuły giganty:) Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJestem przed 2gim sniadaniem i patrząc na te bułeczki bardzo zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńpiękności, widzę, że specjalizujesz się w bułeczkach!
OdpowiedzUsuńZ serkiem Feta? Już należą do mnie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
na nadzienie z sera feta bym nie wpadła, a tak teraz widzę, że to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te bułeczki...przepis zapisany do wypróbowania, tylko będę musiała zwiększyć proporcje...
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda:) może się skuszę któregoś dnia i zrobię :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na jabłka-pyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne komentarze :)
OdpowiedzUsuń