.

.

środa, 21 września 2011

Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta

Znów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie
.
Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe  bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony.
Na pewno do nich jeszcze wrócę :)

Przepis na 4 sztuki bułeczek:

300 g mąki pszennej
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy

Dodatkowo:

stopione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem

Do posmarowania przed upieczeniem 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu lub maku

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. W przypadku świeżych drożdży należy pokruszone drożdże wymieszać  z ciepłą wodą i dodać do mąki. Natomiast suche  drożdże mieszamy  bezpośrednio z mąką.  Następnie dodajemy  pozostałe składniki: miód lub cukier, oliwę i mleko.

Zagnieść gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości 6 cm a grubości ok. 3 mm
Na  rozwałkowane ciasto po środku  położyć ser, zrolować wzdłuż dłuższego boku a następnie rulon zwinąć do środka tak aby powstało coś na kształt ślimaka.
Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. ale ladniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgrabniutkie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rumiane takie ładne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypasione ślimaczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Buły giganty:) Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem przed 2gim sniadaniem i patrząc na te bułeczki bardzo zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękności, widzę, że specjalizujesz się w bułeczkach!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z serkiem Feta? Już należą do mnie ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. na nadzienie z sera feta bym nie wpadła, a tak teraz widzę, że to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne te bułeczki...przepis zapisany do wypróbowania, tylko będę musiała zwiększyć proporcje...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie to wygląda:) może się skuszę któregoś dnia i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetny pomysł na jabłka-pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)