.

.

niedziela, 30 października 2011

Bułki na jogurcie

Jedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z Tej strony
Składniki na 12 dużych bułek:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml  ciepłego mleka
1 jajko
60 g masła lub margaryny

Ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 40 minut.
Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C.
Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowe bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, jogurtowe pieczywo jest wspaniałe. Lekkie, puszyste i w dodatku świetnie komponuje się z masłem i dodatkiem domowego dżemu...mrr.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyrosły. zjadłabym teraz taką na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie są wilgotne dzięki temu jogurtowi, w sam raz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory tylko Moja Mama robi najlepsze gołąbki ;-D Czas Twoje przetestować ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba jesteś mistrzynią domowych bułeczek. Fajnie byłoby zabrać takie do pracy na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zobaczyłam pierwsze zdjęcie to pomyślałam że to pączusie.A to takie piękne bułeczki.Ale musiało pięknie pachnieć prawda ? Mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)