Wyjazd nie wyszedł mi na zdrowie, bo dopadło mnie okropne przeziębienie i musiałam je przez kilka dni wyleżeć w łóżku bo nie było za wesoło. Ale już jest o wiele lepiej i teraz zaległy przepis.. na … mmmm „niebo w gębie” ;-)
Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami?
Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie by zaraz znikł :)
Bazowałam na TYM przepisie.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego białego sera ( nie może być z wiaderka )
250 ml kwaśnej śmietany
120 g margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
1 kg miękkich gruszek
½ łyżeczki cynamonu
Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia
Sposób wykonania:
Ser zemleć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie śmietanę i po trochu białego sera nie przerywając ucierania.
Na koniec dodać budynie i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać za gotową masą serową.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Ułożyć na upieczonym spodzie.
Na gruszki wylać masę serową.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 45 minut..
Po wystygnięciu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na sernik.
Smacznego :)
Serniki uwielbiam, ale z gruszką jeszcze przede mną. Margarynę zawsze zamieniam na masło, chociaż w dzisiejszych czasach osiąga ona horrendalne ceny, ale doznania smakowe i zapachowe są za to bezcenne ;-)
OdpowiedzUsuńNie zaglądałam parę dni a u Grażynki znów zmiany i pyszności..mnie tez coś dopadło..ledwo mogę mówić ...sernik wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym o takim połączeniu;) w kuchni jednak można fantazjować!pyszności.
OdpowiedzUsuńGenialny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki.
och, to dopiero pyszności!! gruszki, cynamon i ser! mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTakiego sernika z gruszką jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo to fakt sernika z gruszkami jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, bardzo lubię serniki i gruszki, więc w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń@Kubełek Smakowy - polecam serniczek. Ja niestety nie dodaję masła ze względu na cenę :)
OdpowiedzUsuń@ bozena-1968 - oj tak Bożenko, musiałam coś zmienić bo nie podobał mi się blog z jednym paskiem bocznym. :)
@Monisia - polecam, naprawdę warto ::)
@Aldi - ja także :)
@basiaP - tak, wspaniałości :)
@zauberi - polecam :)
@ Kamila - polecam :)
@kuchennefascynacje - polecam :)
@Avelina - ja tekże uwielbiam serniki. Polecam szczególnie ten przepis :)
Uwielbiam serniki i próbowałam już przeróżnych kombinacji smakowych, ale z gruszkami jeszcze nie! Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerniczka gruszkowego nigdy nie jadłam, ale zrobiłaś mi ogromną ochotę na niego!
OdpowiedzUsuńZjadłbym kawałek tego sernika Christopher
OdpowiedzUsuń@ burczymiwbrzuchu - polecam :) połaczenie gruszek, cynamonu i sera to trafny wybór :)
OdpowiedzUsuń@Ivka - polecam :) naprawdę warto upiec ten sernika :)
@Christopher - polecam :) To połaczenie smaków (gruszki + cynamon + ser ) wspaniale wsółgra ze sobą :)
UUu... zjadłabym sobie.. ale nie wiem czy to nie byłby grzech o tej porze.. ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl