.

.

wtorek, 27 września 2011

Kokosowe muffiny z morelami

Piękna kolorowa jesień.. Pora roku którą lubię najbardziej. Szkoda tylko że rano jest jeszcze ciemno gdy się wstaje do pracy .
W ciągu dnia można jeszcze wygrzać sobie kosteczki w promieniach słońca.. a wieczorem wcisnąć się pod ciepły koc z kubkiem gorącej czekolady w jednej ręce, a w drugiej z ciekawą  książką.  Ostatnio przeczytałam jednym tchem książkę Aleksandry Ripley "Córka pierworodna. Wspaniała książka którą polecam na długie jesienne wieczory.

Dopełnieniem do tego wszystkiego oczywiście powinno być coś słodkiego. Polecam więc kokosowe muffiny z morelami.. Co wy na to?

Zostawiam was z deserem i idę się pakować bo jutro skoro świt wyjeżdżam ;-)


Przepis na 12-14 muffinek:

Składniki :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3  jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 20 – 30 dag  brzoskwiń pokrojonych w kostkę

Sposób wykonania
W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.

Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut.
Najlepsze są po wystudzeniu.
Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Jest już za późno, żeby coś zjeść,a te muffinki wyglądają bardzo zachęcająco:)
    oh:)
    pozostaje mi tylko pomarzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo naszukałam się opcji komentowania. Ale na szczęście znalazłam. Mnie ta jesień póki co cieszy- to ciepłe słonko, żółknące liście ;) A chłodne wieczory z ciepłą herbatką i takimi muffinami to cudowne zakończenie dnia;)


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. na muffinki jestem zawsze chętne. właśnie zjadłam swoje z jabłkami. z morelami też muszą być niczego sobie :)
    miłego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na to- jak najbardziej!- uwielbiam kokosa,tylko brzoskwinie zastąpiłabym czymś innym /nie przepadam/.
    Ja też jesienią planuje nadrobić zaległości czytelnicze. Dobra książka i złocisto-czerwona jarzębina za oknem, tak tu nie kochać jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią poczytam książkę, zajadając się babeczkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uświadomiłaś mi, że dawno nie piekłam muffinek :) Twoje bardzo kuszące będę musiała się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos w towarzystwie brzoskwini? Zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę kawałek.. nawet dwa!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. @ Lena - no tak, w ciągu dnia nie zawsze jest czas, a zaległości nadrobić terzeba :)
    @Panna Malwinna - no tak, rzeczywiście jest cięzko znaleźć miejsce w którym się komentuje. Uwielbiam taką ciepłą polską jesień :)
    @Kaś - polecam Kasieńko. Sa naprawdę pyszne :)
    @ Ivka - no ja niestety chyba nie będę miała teraz czasu na książkę :)
    @Kamila - ja też bym chętnie jakąś przeczytała, ale na razie nie mam na to czasu :)
    @magda k. - ja też muszę upiec jakies muffinki :)
    @burczymiwbrzuchu - tak, masz rację :)
    @Justinek - polecam :)
    @Biedr_ona - - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy9/9/12

    super

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy20/10/12

    Czy moga byc brzoskwinie czy morele z puszki ? Czy tylko musza byc swierze?Prosze bardzo o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogą być z puszki także :-)
    Może być każdy inny owoc

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)