Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :) Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta, którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :)
Składniki:
20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób)
1 kg czerwonych buraków
3 marchewki
1 pietruszkę
1 por
1 seler
3 łyżki mąki pszennej
250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 %
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól
odrobina cukru do smaku
łyżeczka suszonego majeranku
2 kostki rosołowe
Dodatkowo :
1-2 kg ziemniaków ( w zależności od liczby osób)
3 cebule
Sposób wykonania:
Ugotować w całości buraki 1,5 godziny – 2 godzin. ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu )
Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy.
Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć na tarce na wiórki ostudzone i obrane buraki.
Pod koniec gotowania wywaru ( gdy mięso będzie miękkie) dodać buraki starte na wiórki.
W oddzielnym naczyniu rozrobić 3 łyżki mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku.
Obrać ziemniaki. Ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. 15- 20 min. Po ugotowaniu odparować ziemniaki i potłuc tłuczkiem do ziemniaków .
Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oleju aż do zeszklenia. Podsmażoną cebulę wyłożyć na ziemniaki, które podajemy oddzielnie do zupy .
Smacznego :)
Obłędny kolor :)
OdpowiedzUsuńI te ziemniaki z cebulką do zupy, pycha.
Fajna ta buraczkowa :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zupkę:)
OdpowiedzUsuńKruszonka i sliwki to coś co tygryski lubią najbardziej :) Wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńu nas zdecydowanie za mało zup się jada, dlatego tym bardziej mam ochotę na taką pyszną zupę buraczkową
OdpowiedzUsuńOczywiście cebulki nie może zabraknąć w kartofelkach ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl