Jeszcze tylko zostawię przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni.
Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię.
Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię.
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
2/3 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
30 – 40 dag śliwek
Na kruszonkę:
90 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g cukru waniliowego
60 g kostki roztopionego masła
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać.
Tortownicę ( najlepiej z kominem) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto.
Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem.
Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C 50 – 60 minut.
ależ mi się jeść zachciało:)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńMniam, robię je na weekend :)
OdpowiedzUsuńLubię takie klasyczne ciasta. Zwłaszcza jesienią.
OdpowiedzUsuńTy jeszcze masz czas na takie smakołyki?:) Grażka ja Cię podziwiam i życzę samych 6 w indeksie:)
OdpowiedzUsuńCiasto na maślance ze śliwkami plus kruszonka - pycha :-)
OdpowiedzUsuńGrazynko,ale narobilas smaku...kocham kruszonke!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńklasyka, za którą przepadam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto, koniecznie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo i pysznie!
OdpowiedzUsuńKeksy bardzo lubię,tylko z większą ilością bakalii.
U nas piecze się keksy,które składają się prawie z samych bakaliowych smakołyków.
Miłego dnia!
Bardzo dziękuję Wam za pozytywne opinie i odwiedzenie mojego bloga. Przepraszam , że nie odpisuję na każdy wpis co nie oznacza, że nie czytam każdego uważnie :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam keksa!
OdpowiedzUsuńMniam! Mniam.. i do tego ta kruszonka..
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
WITAM. Masz bardzo fajne i ciekawe przepisy.Lubię tu do ciebie zaglądać .
OdpowiedzUsuń