.

.

piątek, 7 października 2011

Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką

Jeszcze tylko zostawię przepis na  ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni.

Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię.
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
2/3 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
30 – 40 dag śliwek

Na kruszonkę:
90 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g cukru waniliowego
60 g  kostki roztopionego masła

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania. 
Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać.

Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 
Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto.

Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście

Przygotować kruszonkę.  Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem.
Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta

Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C   50 – 60 minut.

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Anonimowy7/10/11

    ależ mi się jeść zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, robię je na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie klasyczne ciasta. Zwłaszcza jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty jeszcze masz czas na takie smakołyki?:) Grażka ja Cię podziwiam i życzę samych 6 w indeksie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na maślance ze śliwkami plus kruszonka - pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grazynko,ale narobilas smaku...kocham kruszonke!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. klasyka, za którą przepadam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie ciasto, koniecznie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda uroczo i pysznie!
    Keksy bardzo lubię,tylko z większą ilością bakalii.
    U nas piecze się keksy,które składają się prawie z samych bakaliowych smakołyków.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję Wam za pozytywne opinie i odwiedzenie mojego bloga. Przepraszam , że nie odpisuję na każdy wpis co nie oznacza, że nie czytam każdego uważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno nie jadłam keksa!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Mniam.. i do tego ta kruszonka..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy21/6/12

    WITAM. Masz bardzo fajne i ciekawe przepisy.Lubię tu do ciebie zaglądać .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)