.

.

środa, 16 listopada 2011

Makowiec zawijany

Jeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :)
Przepis znalazłam Tutaj

Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle
3 szklanki mąki pszennej
 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
1 i ½ łyżki oleju
180 ml letniego mleka
150 g margaryny lub masła.
6 żółtek
6 białek
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu
1 cukier waniliowy 16 g

Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny

Dodatkowo:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/papier do pieczenia
olej

Sposób wykonania ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.  Rozpuścić masło lub margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ).

Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie.
Do masy makowej dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową.

Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem  w posmarowany olejem papier,  w formie rulonu.. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Ułożyć obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przygotować lukier:
Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.  Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe.  Można posypać jeszcze na wierzch  kandyzowaną skórką z pomarańczy i makiem.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam, fajnie, że to już czas na makowce :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec u nas w rodzinie tylko raz w roku na boże narodzenie, ale smaka mi robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekny makowiec ...uwielbiam go;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ah zazdroszcze, ja makowca nie umiem zwinac. przepis skoro najlepszy, podsune mamie przy najblizszej okazji ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam go :) Piekę z tego samego przepisu od kilku lat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja makowiec piekę tylko na Gwiazdkę... A szkoda, bo bardzo lubię. Twój pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam z tego samego przepisu i potwierdzam ,że jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhmh.. a najlepsza jest w tym kruszonka ;-))

    Ps: Zapraszam do mnie ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam Grażynko! Kusisz nas swoimi wypiekami ;-))


    Zapraszam do mnie: www.przysmakiewy.pl ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę polecam ten makowiec. Jest wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy30/11/12

    a gdzie sa drozdze ??????????????????????????????//

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis fajny ale ciasto drożdżowe jest pracochłonne potrzebuje ciepła,dużo wyrabiania.Również piszę blog kulinarny mam przepis na strucle kruchą zawsze się udaje zapraszam:http://pieczenieciast-frajdablogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)