.

.

sobota, 4 lutego 2012

Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką

Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka.  Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą.
A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką:



Składniki  na ok. 10 bułek:
180 g mąki orkiszowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ½ łyżeczki suszonych drożdży
łyżeczka suszonego majeranku
¼ łyżeczki mielonego kminku
280 ml wody
2 łyżki masła
2 cebule
20 dag kiełbasy
Dodatkowo jajko i łyżka mleka  do smarowania bułeczek
Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek.

Sposób wykonania:
Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
Mąki przesiać, dodać do nich cukier, sól, masło, ciepłą wodę, majeranek, kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować małe kulki.   Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość. 
Uformowane bułeczki pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Jajko rozmącić z łyżką mleka i  maczając w nim pędzelek smarować bułeczki a następnie posypać ziarnem
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 – 15 minut ( do momentu aż się zarumienią ) w temperaturze 200 stopni.
Upieczone bułeczki wyjąc a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Anonimowy4/2/12

    świetne buły:),

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, nie wpadłabym na dodanie kiełbasy do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne. A satysfakcja w oczach młodego człowieka - bezcenna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki..a z samej mąki pszennej tez można? nie mam orkiszowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany, genialnie że pani zachęciła młodzieńca do robienia bułek! pochwalam, podziwiam i popieram. A bułki wyszły fenomenalnie! i orkiszowe - zdrowe i pyszne!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj widze ze ,,pomagiera ,,mialas:)fajny pomysl na buleczki,te z trzech kulek mi sie podobaja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję przepis, Bardzo apetycznie wyglądają. Bardzo mi się podoba pomysł na "przytulone" trzy kuleczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Buły bułyy... mniam! Zamawiam sobie jutro takie z dostawą do domu ;-D Mam nadzieję, że jest to wykonalne ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne bułki i miło spędzony czas! Pozdrawianie dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooooo, wspaniale wyglądają. Takie domowe wypieki "z wkładką" to jest to. Międzypokoleniowy smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No proszę jaki super gość z tego twojego Michałka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)