Mam nadzieję, że z ciasteczek ucieszyła się jego siostra Karolinka,choć nie mogła z nami piec tego dnia ,gdyż się przeziębiła i została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce .
Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć. Naprawdę polecam.
Przepis pochodzi z książki „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej”
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 banany
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 180 g cukru.
Sposób wykonania:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Masło rozetrzeć razem z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać.
Banany zgnieść dokładnie widelcem i dodać do masy, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim wykładać łyżką małe kupki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12- 15 minut w temperaturze 180 stopni,
Wystudzić.
Smacznego :)
intrygujące! z bananem i rumem - naprawdę ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńwypieki z bananami są zdecydowanie bardzo pyszne:-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie i apetycznie, mm banan zakrapiany rumem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubi wypieki z bananami, chętnie wypróbuję ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany, więc mogłabym się skusić. :)
Ciasteczka z rumem - to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBananowe? Mniam.. tego jeszcze nie było w mojej kuchni ;-) A do tego rozgrzewające właściwości rumu ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bananowe? pychotka:) idealne na podwieczorek do czekolady do picia:D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i na pewno tak smakowały :)
OdpowiedzUsuńzaciekawiły nas te ciasteczka z rumem... hm... muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń