Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy.
Składniki na 20 kotletów :
- ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka
- 2 bułki
- 1 jajko
- majeranek
- 2 cebule
- majeranek,
- pieprz, sól
- ½ szklanki bułki tartej
Sposób wykonania:
Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko lub dwa mniejsze, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z gotowej masy mięsnej uformować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor .
Podawać gorące.
Smacznego :-)
Mój starszy syn poza kotletami mielonymi nie uznaje nic innego mięsnego:)
OdpowiedzUsuń