Jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku.
Składniki:
- ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem)
- ½ kg marchwi
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 1 koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa
Sposób wykonania.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.
Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się.
Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy.
Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać gorące.
Smacznego
Wieki nie robiłam takiej rybki
OdpowiedzUsuńUwielbiam, na te święta nie robiłam, ale przy najbliższej imprezowej okazji zrobię z pewnością:)
OdpowiedzUsuńRyba fantastyczna, robię ją często i wszyscy zjadamy ze smakiem. Proszę przypominać przepisy które idą w zapomnienie.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo robię i wszyscy to lubią ;-)
OdpowiedzUsuńJA ZAMIAST PRZECIERU DAJĘ DWA POMIDORKI BEZ SKÓRKI:)
OdpowiedzUsuń