Dzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych
Składniki:
- 20 dag płatków owsianych
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki esencji migdałowej
Lukier czekoladowy:
- 100 g cukru
- 1 białko
- 30 g kakao
- sok z ½ cytryny
Do przybrania:
- Orzechy laskowe, włoskie,
- Migdały, oraz inne suszone bakalie
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję i sodę. Z 2 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z płatkami.
Ciasto przełożyć do małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao.
Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcji:
Uczestniczę w akcji:
Kiedyś robiłam foremki do kruchych babeczek na bazie płatków owsianych. Dodawało się jabłko -jednak trzeba było ostro przerzuwać... A jaki jest ten mazurek? Kruchy, czy też raczej twardawy -tylko dla wytrwałych amatorów płatków? ;P Bo tak się do niego powoli przymierzam... :)
OdpowiedzUsuńDosyć kruchy :-)
OdpowiedzUsuńto może się skuszę :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo cienki i kruchy spód mazurków.
Kusi mnie Twój z płatków.
Interesujący przepis! Jako fanka płatków owsianych chętnie go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńUdoskonalona wersja klasycznego, megasłodkiego mazurka? Podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuń