No nareszcie trochę wolnego. Od rana galopada.. A jutro goście, eh.. chyba sobie odpocznę po świętach.
Jeszcze zaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami.
Składniki na ciasto:
- 50 0 g mąki krupczatki
- 250 g tłuszczu - najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu
- 1 jako
- 3 żółtka
- 50 g cukru
Pomada śmietanowa:
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki płatków migdałowych
Dodatkowo do przybrania:
- Orzechy, migdały
- Suszone morele, suszone daktyle
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść szybko ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto , część odłożyć na uformowanie wałeczka wokół ciasta, a resztę rozwałkować tak aby zajął całą dużą blachę. Ułożyć na papierze do pieczenia. Będzie go potem łatwiej wyjąć
Na brzegach położyć uformowany wałeczek z ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Upieczony wyjąć i wystudzić.
Przygotować pomadę śmietanową:
Do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier, kakao i płatki migdałowe. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut od chwili zagotowania ,cały czas mieszając.
Gotową pomadę wlać na ciasto mazurkowe.
UWAGA! Bardzo szybko gęstnieje.
Udekorować bakaliami wedle uznania.
Grażynko dla Ciebie i bliskich niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
OdpowiedzUsuńpełnych słońca w sercu i na niebie
urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości
Wesołych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
Bardzo ciekawy przepis. Po świątecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń