.

.

piątek, 6 kwietnia 2012

Bułki z czosnkiem II

Robiłam je dla kuzynki, bardzo jej smakowały :-)

Składniki na 12 bułeczek:
400 g mąki pszennej chlebowej
4 ząbki czosnku
20 g cukru
1 i ½ łyżeczki soli
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
260 ml mleka
30 g roztopionego masła
łyżka masła
2 łyżeczki suszonego koperku
Do smarowania:
1 rozmącone jajko
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.  Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny.
Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż i  nakładać do środka ( w miejscu nacięcia) po jednej łyżeczce masy czosnkowej a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)