Cóż może być lepszego od sernika bez sera?
Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera.
Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-)
Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie z tej Strony
Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie z tej Strony
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)
- 3 paczki herbatników petit
- 10 dag masła
Sposób wykonania :Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce.
.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy, 3 czubate łyżki kakao i wszystko zmiksować.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy, 3 czubate łyżki kakao i wszystko zmiksować.
Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut.
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać ostudzony sernik
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcjach:
O fajny. Jako, ze ja nie mam dostepu do twarogu, a juz na pewno nie takiego mielonego, a czasem nie chce mi sie juz piec na mascarpone czy serkach kremowych, tokiedys sprobuje ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam sernik na jogurcie, cytrynowy, pyszny był. Twój bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo smakuje taki sernik :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sernik! Pięknie wygląda i kusi na całego;)
OdpowiedzUsuńo, świetny! nie myślałam, by zrobić jako czeko-wersję. ale dziekuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka! Brzmi intrygująco i wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jadłam taki serniczek u przyjaciółki, jest pyszny, masa rozpływa się w ustach. Polecam
OdpowiedzUsuńpyszności! wygląda na taki delikatny i piankowy
OdpowiedzUsuń@Karolina - Polecam, naprawdę jest przepyszny i bez sera :-)
OdpowiedzUsuń@grazyna - Mogę sobie wyobrażać, że wybornie smakował ten twój serniczek Grażynko :-)
@Kamila - oj tak jest wspaniały :-)
@mojetworyprzetwory - polecam, naprawdę jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuń@Karmel-itka.- Polecam się na przyszłośc :-)
@KUCHARNIA, Anna-Maria - dziękuję bardzo :-)
OdpowiedzUsuń@Agabi - to prawda, jest niesamowicie delikatny :-)
@Kaś - Kasieńko, najlepszy i jedyny w swoim rodzaju :-)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń@Forex - dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńWitam. Sernik wygląda pysznie, tylko ja coś chyba zepsułam, mój się zważył. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńPewnie jogurty są zbyt rzadkie. Najlepsze do tego są jogurty greckie.
UsuńDruga zasada to jogurt powinien być łączony stopniowo z innymi składnikami.
Ja ostatnio nawet pomyliłam kolejność wykonywania i także wyszedł.
Może z produktami coś nie tak.
Mnie tez czasami się coś nie udaje i naprawdę nie wiem dlaczego. Robię często blok czekoladowy, zawsze z tych samych produktów i ostatnio mi się zważył, to co wyszło to tłusta breja niczym nie przypominająca bloku czekoladowego. Analizowałam już kilkakrotnie tą sytuację i naprawdę nie wiem co mogło być nie tak. Prawdopodobnie coś nie tak było z jakimś produktem którego użyłam do zrobienia czekolady.
Pozdrawiam serdecznie.. :-)