Tym razem wzięłam się za śliwki. W jednym z numerów gazety „Pyszne ciasta domowe „ znalazłam przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-)
Składniki:
- 175 g mąki pszennej
- ½ kg śliwek ( dałam mrożone )
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 75 zmielonych migdałów bez skórki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
- Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
- 2 łyżki bułki tartej
Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.
Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut)
Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy je przekroić wzdłuż i wyciągnąć pestki.
W przypadku gdy śliwki są mrożone to na pewno pestki są wcześniej usunięte więc nie ma potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej.
Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi.
Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy to można go wyjąć z piekarnika.
Upieczone ciasto wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
pyszne musi być :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńZ doświadczenia wiem, że połączenie śliwek i migdałów jest wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń@Dusia - polecam, naprawdę jest przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń@Kamila - Polecam Kamilko:-)
@Ivka - masz rację, takie połaczenie jest wręcz idealne :-)
A ja takiego połączenia jeszcze nie jadła. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńŚliwki i migdały...
OdpowiedzUsuńPrzepysznie!
prezentuje się niezwykle apetycznie! nie dziwię się, że tak szybko znika :)
OdpowiedzUsuń..wygląda tak smacznie ,że pokuszę sie chyba o wypróbowanie Twojego przepisu z jagodami . A z porzeczkami tez mogłoby sie udać ?
OdpowiedzUsuńPozdrawia koleżanka z kursu sobotnio-niedzielnego-Ewa ! :-)
OdpowiedzUsuńSame pyszności tu u Ciebie, może uda mi się wypróbować przepisy!
Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuń@Arcoiris - to jedno z lepszych połaczeń. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń@Amber - tak, wspaniałe połaczenie :-)
OdpowiedzUsuń@Anonimowy - Witaj Ewuniu, mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądac do mnie i dziękuję że pamiętałaś :-)
@Kaś -zniknęło w kilka godzin, takie jest wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuń@Urszula - Proste potrawy - Z każdym jednym owocem można . Może bym dała do porzeczek ciut więcej cukru bo to dośc kwaśny owoc :-)
@Joanna Skoraczyńska - jak upiekę jeszcze kiedyś to zaproszę :-)
OdpowiedzUsuń