.

.

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Porządków w  zapasach ciąg dalszy. Trzeba zjeść owoce z zeszłego roku i zrobić miejsce na nowe.
Tym razem wzięłam się za śliwki. W jednym z numerów gazety „Pyszne ciasta domowe „ znalazłam przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-)


Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ kg śliwek ( dałam mrożone )
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 75 zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
  • Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo do dekoracji
Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku. 

Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą.  Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut)

Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy je przekroić wzdłuż i wyciągnąć pestki.
W przypadku gdy śliwki są mrożone to na pewno pestki są wcześniej usunięte więc nie ma potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej.

Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi.

Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy to można go wyjąć z piekarnika.

Upieczone ciasto wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z doświadczenia wiem, że połączenie śliwek i migdałów jest wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Dusia - polecam, naprawdę jest przepyszne :-)

    @Kamila - Polecam Kamilko:-)
    @Ivka - masz rację, takie połaczenie jest wręcz idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja takiego połączenia jeszcze nie jadła. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki i migdały...
    Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się niezwykle apetycznie! nie dziwię się, że tak szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ..wygląda tak smacznie ,że pokuszę sie chyba o wypróbowanie Twojego przepisu z jagodami . A z porzeczkami tez mogłoby sie udać ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy27/6/12

    Pozdrawia koleżanka z kursu sobotnio-niedzielnego-Ewa ! :-)
    Same pyszności tu u Ciebie, może uda mi się wypróbować przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. @Arcoiris - to jedno z lepszych połaczeń. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. @Amber - tak, wspaniałe połaczenie :-)
    @Anonimowy - Witaj Ewuniu, mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądac do mnie i dziękuję że pamiętałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. @Kaś -zniknęło w kilka godzin, takie jest wspaniałe :-)
    @Urszula - Proste potrawy - Z każdym jednym owocem można . Może bym dała do porzeczek ciut więcej cukru bo to dośc kwaśny owoc :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. @Joanna Skoraczyńska - jak upiekę jeszcze kiedyś to zaproszę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)