Dzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto w naszych ojczystych barwach.
Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać.
Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)
- Składniki na ciasto:450 g mąki pszennej1 szklanka cukru pudru250 g masła lub margaryny1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietanyDodatkowo:
- 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych, nie ma potrzeby rozmrażać)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- Cukier puder do posypania
- Tłuszcz do smarowania blachy
Sposób wykonania:Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto.Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną część wstawić na minimum 2 godziny do zamrażalnika, a drugą na tyle samo czasu do lodówki.Wysmarować dużą blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć przygotowaną blachę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru.Gdy spód będzie gotowy, położyć na nim porzeczki a następnie wylać na nie gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką.Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na rozprowadzony budyń.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni C.Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)
Przepysznie, idealne na wieczór!
OdpowiedzUsuńPolecam Kamilko :-)
OdpowiedzUsuńW moim rodzinnym domu zawsze były porzeczki białe,które uwielbiam.Dziś nie mam dostępu do nich :( Ciasto wygląda super
OdpowiedzUsuńU rodziców mojego męża na działce jest tylko jeden krzaczek białych porzeczek. :-)
OdpowiedzUsuńA ile tego proszku do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńA ile tego proszku do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam Aniu.. nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.. przez pomyłkę wpisałam w treści : :-)
Usuńa jak dlugo to ciasto piec w piecyku z termoobiegiem pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńOk 40 minut ale w temperaturze obniżonej o 10 stopni... Nie polecam takiej formy pieczenia bo ciasto się bardzo wysusza :-)
UsuńDwa razy już piekłam ten placek.
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem z czerwoną porzeczką, za drugim - z borówką amerykańską.
W obu przypadkach wyszły bardzo dobre. Do tego stopnia, że cała blaszka placka znikała niemal w mgnieniu oka.
Cieszę się, że się udał :-)
Usuń