Banany, należą do moich ulubionych owoców i gdy tylko mam okazję to staram się mieć je zawsze w zapasie.
Dzisiaj podam przepis na ciasto bananowe, jednio z najprostszych ciast. Prościej już nie można. Wszystkie składniki mieszamy łyżką.
Dosyć wilgotne i zwarte o wyczuwalnym smaku bananów. Przepis wzięłam z TEJ strony. Polecam ;-)
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 250 g mąki
- 110 g cukru
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Banany rozdrobnić widelcem i dodać do nich przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, aromat oraz wystudzony tłuszcz.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 50 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjąc i wystudzić.
Smacznego :-)
Czuje ze z własnych chęci bym tego nie zrobiła ale zjeść może i bym zjadła ;D XD ^^
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe i smaczne ciasto:D
OdpowiedzUsuńDodałam jeszcze trochę czekolady w proszku (polecam Cadbury) i starłam 4 kostki czekolady mlecznej, za to cukru tylko połowa zalecanej porcji:) - wyszło pycha, goście zachwyceni...ach zrobiłam dużą blachę z podwójnej porcji! Przepis tak trafiony i prosty, że już trafił do mojego skarbczyka słodkości. Dziękuję!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie spróbowałam tego ciasta i jest przepyszne. Dodałam 4 czekoladki z niedokończonej bombonierki i ślicznie są zatopione w cieście
OdpowiedzUsuńum mais delicioso que o outro com certeza farei tuas receitas comtoda certeza
OdpowiedzUsuń