W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny.
Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek.
Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-)
Składniki:
· 1 i ¾ szklanki mąki
· 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 100 g masła lub margaryny
· ¾ szklanki cukru
· Szczypta soli
· 170 g jogurtu
· 1 szklanka mleka
· 1 budyń malinowy
· 1 łyżka budyniu
· Garść malin świeżych lub mrożonych
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania.
Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać.
Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru.
Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 2 0 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcji:
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
UsuńPani Grazynko dziekuje za ten przepis. Kupilam dzis maliny i juz dzieki Pani wiem do czego je wykorzystam. Nie moge sie doczekac!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Sonju, że mogłam pomóc :-)
UsuńWersja z owocami bardzo się nam podoba!:) Redakcja Przepisów czytelników
OdpowiedzUsuńMnie także :-)
UsuńDziękuję za wizytę :-)
A ta 1 łyżka budyniu w przepisie do czego jest? czy to powinna być 12 lyżka cukru?
OdpowiedzUsuń