Szukałam jakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami
Składniki na 1 bochenek:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka mąki orkiszowej
· 6 łyżek otrębów pszennych
· 1 łyżeczka miodu
· 1 łyżeczka soli
· 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
· ¼ szklanki wody w temperaturze pokojowej
· 1 łyżka suszonych pomidorów pokrojonych drobno
· 1 łyżka majeranku
· 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży.
Dodatkowo do posmarowania chleba:
· 1 jajko
· 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Piękny chlebek!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny.
Tak, naprawdę jest dobry :-)
UsuńZapisze sobie ten chlebek bo jest rewelacyjny:-)
OdpowiedzUsuńPolecam Dorotko, naprawdę warto :-)
Usuńchleb , to najwdzięczniejszy wypiek , ale wcale niełatwy :)
OdpowiedzUsuńMasz rację :-)
UsuńUwielbiam pszenno-orkiszowe chleby :)
OdpowiedzUsuńJa także :-)
UsuńWygląda super, domowy chlebek jest najlepszy, ja używam czasami gotowej mieszanki do wypieku, w lidlu mają niedrogą, a chlebek wychodzi pyszny:)
OdpowiedzUsuńJa także w początkowej fazie kiedyś piekłam z gotowych mieszanek, ale odkąd przeczytałam skład to stwierdziłam, że tyle w nich chemii że nie warta skórka za wyprawkę :-)
Usuń