.

.

poniedziałek, 2 lipca 2012

Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi


Szukałam jakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle  aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z  TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami



Składniki na 1 bochenek:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka mąki orkiszowej
·         6  łyżek otrębów pszennych
·         1 łyżeczka miodu
·         1 łyżeczka soli
·         1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
·         ¼ szklanki wody w temperaturze pokojowej
·         1 łyżka suszonych pomidorów pokrojonych drobno
·         1 łyżka majeranku
·         1 czubata łyżeczka suszonych drożdży.
Dodatkowo do posmarowania chleba:
·         1 jajko
·         1 łyżka mleka


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić.  Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką  do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki  i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami.
Na dno  piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Piękny chlebek!
    Na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, naprawdę jest dobry :-)

      Usuń
  2. Zapisze sobie ten chlebek bo jest rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Dorotko, naprawdę warto :-)

      Usuń
  3. chleb , to najwdzięczniejszy wypiek , ale wcale niełatwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pszenno-orkiszowe chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ania3/7/12

    Wygląda super, domowy chlebek jest najlepszy, ja używam czasami gotowej mieszanki do wypieku, w lidlu mają niedrogą, a chlebek wychodzi pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także w początkowej fazie kiedyś piekłam z gotowych mieszanek, ale odkąd przeczytałam skład to stwierdziłam, że tyle w nich chemii że nie warta skórka za wyprawkę :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)