Nie lubię takiego gorąca wkurza mnie to.. Chciałabym coś zrobić, upiec ale jest tak gorąco, że można się rozpuścić.
Jutro mamy gościa, więc zrobiłam deser na zimno, jagodowe serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-)
Składniki na 6 serniczków
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 2 serki homogenizowane
- 200 ml śmietany 30 % kremówki
- 8 łyżek cukru pudru
- 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki
- 2 czubate łyżki żelatyny
- odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym).
- 6 łyżek musli
Sposób wykonania:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać.
Odłożyć 2 łyżki jagód i resztę rozdrobnić blenderem a następnie dodać do masy serowej.
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Na dno każdej szklanki wsypać jedną czubatą łyżkę musli a następnie na to wlać serniczek do ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki, wsypać jeszcze do nie zastygniętej galaretki po łyżce jagód na wierzch. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny do chwili aż galaretka się ściągnie.
Podawać na zimno
Uczestniczę w akcjach:
A mi upał nie przeszkadza!
OdpowiedzUsuńDeser pyszny.
Chętnie poczęstuję się takim pucharkiem.
Zapraszam :-) Jeszcze sa w lodówce.
Usuńsuper przepis:) muszę zrobić coś takiego:D
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę są pyszne :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne serniczki, ja ostatnio robiłam cały sernik z jagodami, musze umieścić go na blogu ;). i z upałem się zgadzam, aż ciężko wystać w kuchni!
OdpowiedzUsuńJa zawsze latem włączam wentylator, bo tak jest goraco :-)
UsuńŚwietny pomysł na deser,muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń