.

.

piątek, 6 lipca 2012

Jagodzianki z lukrem

Wzięliśmy dzisiaj urlop z myślą o wybraniu się na jagody.  Po powrocie zrobiłam jagodzianki w dwóch wersjach.
Dzisiejszy przepis będzie na jagodzianki z lukrem… Są po prostu przepyszne :-) Przepis wzięłam z TEJ strony.
Zdjęcia zupełnie mi nie wyszły. Śpieszyłam się bo w kuchni okropnie gorąco i chyba złe światło i wyszły na zdjęciach okropnie ciemnie.Chciałam jeszcze je poprawić, ale aparat się wyładował..  Ale co tam.. najważniejsze, że smakują :-) Jak zrobię jeszcze raz to zdjęcie wymienię na inne.




Składniki na ok. 14 – 16 jagodzianek:
·         500 g mąki pszennej
·         Szczypta soli
·         7 g suchych drożdży
·         1 szklanka mleka
·         1 jajko
·         ¼ szklanki oleju
·         8 g cukru waniliowego
·         1/2 szklanki cukru
Składniki na jagodowy farsz:
·         300 g jagód
·         2 łyżki cukru
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do smarowania na lukier
·         1 szklanka cukru pudru
·         Kilka łyżek wody
Sposób wykonania:
Do mąki dodać kolejno: sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej, mleko, drożdże i wyrobić dokładnie ciasto.
Gdy ciasto będzie plastyczne i gładkie, uformować kulę, włożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Z każdej części uformować kule jak na bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu.
Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni C.
Gdy lekko wystygną przygotować lukier:
1 szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami wody.  Najlepiej bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w lukrze.
Smacznego :-)


Uczestniczę w akcjach: 




Jagody 2012

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)