Wzięliśmy dzisiaj urlop z myślą o wybraniu się na jagody. Po powrocie zrobiłam jagodzianki w dwóch wersjach.
Dzisiejszy przepis będzie na jagodzianki z lukrem… Są po prostu przepyszne :-) Przepis wzięłam z TEJ strony.
Zdjęcia zupełnie mi nie wyszły. Śpieszyłam się bo w kuchni okropnie gorąco i chyba złe światło i wyszły na zdjęciach okropnie ciemnie.Chciałam jeszcze je poprawić, ale aparat się wyładował.. Ale co tam.. najważniejsze, że smakują :-) Jak zrobię jeszcze raz to zdjęcie wymienię na inne.
Składniki na ok. 14 – 16 jagodzianek:
· 500 g mąki pszennej
· Szczypta soli
· 7 g suchych drożdży
· 1 szklanka mleka
· 1 jajko
· ¼ szklanki oleju
· 8 g cukru waniliowego
· 1/2 szklanki cukru
Składniki na jagodowy farsz:
· 300 g jagód
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do smarowania na lukier
· 1 szklanka cukru pudru
· Kilka łyżek wody
Sposób wykonania:
Do mąki dodać kolejno: sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej, mleko, drożdże i wyrobić dokładnie ciasto.
Gdy ciasto będzie plastyczne i gładkie, uformować kulę, włożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Z każdej części uformować kule jak na bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu.
Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni C.
Gdy lekko wystygną przygotować lukier:
1 szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Najlepiej bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w lukrze.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcjach:
Zjadłabym taką jagodziankę..
OdpowiedzUsuńZapraszam Bożenko :-)
Usuń