.

.

niedziela, 15 lipca 2012

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą

W smaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. 



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g  masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na bezę:
  •  4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym

Dodatkowo:
  • 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać).
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania


Sposób wykonania:
 Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić.

Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 -12 minut aby spód się podpiekł.


Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać.

Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę.
Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Grażynko przepyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Kamilko, że naprawdę jest pyszne :-)

      Usuń
  2. nie piekłam nigdy bezy, zawsze obawiam się, że mi nie wyjdzie.. hm może warto spróbować kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to naprawdę nie jest trudne. Jak będziesz trzymać się moich wskazówek to naprawdę Ci wyjdzie :-)

      Usuń
  3. pyszniutkie! i taka ilosć cukru pudru jak lubię hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo do mnie przemawia:) Dodaję sobie do zakładek i na pewno upiekę:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam - z czerwoną porzeczką i jest pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał :-)

      Usuń
  6. Anonimowy24/7/12

    mam pytanie czy zamiast porzeczek można dać wiśnielub inne owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak.. Proponuję tylko dodać kisiel smakowo.. do owoców w zależności od rodzaju :-)

      Usuń
  7. a kisiel dodaję jako proszek czy ugotowany? :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)