Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej.
Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek
Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g otrąb owsianych
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży
1- 2 łyżeczki kminku
Prażona cebulka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Całość włożyć do miski, którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.
Długość wyrastania zależy od tego czy dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania.
Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić naczynie z wodą.
Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut.
W połowie pieczenia obrócić bochenek aby zarówno na górze jak i na dole był brązowy.
Upieczony wyjąc i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Martynko :-)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek - marzenie :)
OdpowiedzUsuńTak, masz rację Kamilko :-)
UsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńMoże zaproszę się na spróbowanie?
Na zakwasie najlepsze!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł :)
Dziękuję :-)
UsuńWspaniały chlebek, ostatnio sobie myślałam, że pora "odkurzyć" mój zakwas. Chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wyhodowałam świeży, więc teraz szaleję ;-)
Usuńpo co mam taki chleb piec,skoro 100m od domu mam piekarnie,gdzie od 70 lat powstaje tradycyjny chleb na zakwasie
OdpowiedzUsuńTen, kto nie pozna co to jest zapach upieczonego przez siebie chleba, ten frajer..
UsuńPieczenie chleba ma magiczną moc.. Towarzyszą mu takie uczucia.. jakich nie przeżył dotąd..
Spróbuj a się przekonasz.. :-)
Piękny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńJaka ta mąka 500 czy 600 bo mam problem z tym pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa daję mąkę typ 550 :-)
Usuń