.

.

wtorek, 31 lipca 2012

Polski chleb na zakwasie

Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej.
Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek


Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g otrąb owsianych
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży
1- 2 łyżeczki kminku
Prażona cebulka

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Całość włożyć  do miski,  którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.
Długość wyrastania zależy od tego czy dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania.
Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić  naczynie z wodą.
Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C  i piec jeszcze 20 – 25 minut.
W połowie pieczenia obrócić bochenek aby zarówno na górze jak i na dole był brązowy.
Upieczony wyjąc i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Martynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chlebek - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację Kamilko :-)

      Usuń
  4. Śliczny!
    Może zaproszę się na spróbowanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na zakwasie najlepsze!
    Pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek, ostatnio sobie myślałam, że pora "odkurzyć" mój zakwas. Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wyhodowałam świeży, więc teraz szaleję ;-)

      Usuń
  7. Anonimowy2/8/12

    po co mam taki chleb piec,skoro 100m od domu mam piekarnie,gdzie od 70 lat powstaje tradycyjny chleb na zakwasie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten, kto nie pozna co to jest zapach upieczonego przez siebie chleba, ten frajer..
      Pieczenie chleba ma magiczną moc.. Towarzyszą mu takie uczucia.. jakich nie przeżył dotąd..
      Spróbuj a się przekonasz.. :-)

      Usuń
  8. Piękny chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26/11/12

    Jaka ta mąka 500 czy 600 bo mam problem z tym pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję mąkę typ 550 :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)