.

.

czwartek, 2 sierpnia 2012

Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką

Jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis  z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka.
Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-)
Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-)


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży  ( 6 g )
  • 1 jajko
  • 50 roztopionego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g miękkiego masła lub margaryny
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać do niej pozostałe składniki: cukier, sól, jajko, letnie mleko, żurawinę oraz na końcu rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, następnie zagnieść dokładnie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  40 minut.

Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. kruszonka najlepsza! zawsze obskubuje z niej ciasto :D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także zawsze obskubuję kruszonkę :-)

      Usuń
  2. zjadałabym takie w towarzystwie zimnego mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, na upały zimne mleko ;-)

      Usuń
  3. mmm taki kawałeczek i kubeczek kakao ;) palce lizać ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżówkę z dużą ilością kruszonki. Pyszności ! :) Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także lubię jak jest dużo kruszonki :-)

      Usuń
  5. jakie dziurki! rzeczywiście niesamowicie puszyste. zawsze na jesień mam taką swoistą fazę na drożdżowce, więc przepis zachowuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ta faza trwa cały rok bo rodzinka uwielbia :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)