.

.

poniedziałek, 23 lipca 2012

Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Pokuśtykałam ze złamanym palcem do pracy.. już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu.. 
Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu.

Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki

Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 550 g wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • kilka listków świeżej posiekanej bazylii
  • 1 łyżka pomidorów suszonych drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki

Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do smarowania
  • 1 łyżka mleka do smarowania
  • Ziarna do posypania

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść dokładnie gładkie ciasto (powinno odchodzić od ręki) a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części.
Z każdej uformować okrągły bochenek ( ja zrobiłam w płaskiej foremce i wyszedł mi trochę za niski ) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.

Pozostawić uformowane bochenki do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  Przed wstawieniem do piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami.
Całość wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Upieczone chleby studzić na kratce.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. złamany palec, ale w kuchni nadal stoisz..hehe ;)brawo. smakowity chlebek ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie usiedzę na miejscu :-)
      Dziękuję Martynko :-)

      Usuń
  2. Wspaniały bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, szybko zniknął ;-)

      Usuń
  3. Grażynko, cudowny bochenek! Chętnie przyjęłabym taki w moje progi;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ on musi być aromatyczny!
    niech paluszek szybko się goi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nawet bardzo.
      Dziękuję Kasieńko :-)

      Usuń
  5. Apetycznie wygląda ten chlebek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)