.

.

niedziela, 22 lipca 2012

Racuszki z jabłkami

Dostaliśmy jabłka papierówki od rodziców i zastanawiałam się do czego część z nich zużyć.  U Krzysztofa na wspaniałym blogu kulinarnym "Kulinarny karnet Christophera znalazłam TUTAJ przepis na przepyszne racuszki , więc od razu zabrałam się za ich robienie. Z podanego przepisu wyszło mi  20 racuszków. Polecam, są naprawdę wspaniałe :-)

Składniki:
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli 
2 duże jabłka pokrojone w kostkę.

Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania racuszków

Sposób wykonania:
W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy z drożdży,  2 łyżek mąki i połowy szklanki mleka zrobić zaczyn i pozostawić na piętnaście minut aż drożdże zaczną pracować ( gdy mamy drożdże suche, czynność należy pominąć).

Podrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość pozostawić na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.

Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Płomień nie powinien być zbyt duży gdyż racuszki bardzo łatwo się palą.

Gorące wykładać na rozłożonych na tacy ściereczkach papierowych, wchłoną one nadmiar tłuszczu.

Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)

20 komentarzy:

  1. smak dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy22/7/12

    Czy z tego przepisu można zrobic wersje bez jabłek ?

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! a najlepsze robiła moja babcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I się pojawiły pyszne placuszki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak u mojej babci.
    Puszyste,pachnące jabłkami.
    Chyba sama sobie je zrobię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie prawie takie jak u mamy.. bo ona robi najlepsze :-)

      Usuń
  6. Szarlotka i racuchy...to choroba mojej rodziny w tym letnim czasie. Możemy objadać się non stop!!! racuszki robię na zsiadłym mleku tak jak moja babcia. Mniamuśne zdjęcie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama robi wspaniałe racuchy :-)
      Dziękuję Agnieszko :-)

      Usuń
  7. Fajne racuszki, jak dawniej w rodzinnym domu. A blog Christophera rzeczywiście jest świetny, szkoda, że tak mało ludzi tam zagląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim także.
      A blog Krzysztofa chyba się rozkręca. To wspaniały kucharz :-)

      Usuń
  8. Marlena24/7/12

    Pyszne placuszki, moja mama wciąż takie robi, ja robię na zmianę to z jabłkami, to z twarożkiem(lubię ten z lidla), równie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Marlenko muszę zrobić z jakimś innym owocem.. może bedą pyszne.. podsunęłaś mi niezła myśl :-)

      Usuń
  9. Pyszne są takie placuszki, spróbuj zrobić takie z cukinią, teraz na czasie, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę koniecznie spróbować :-)

      Usuń
  10. właśnie robię te racuszki:) już się nie mogę doczekać jak będziemy jeść :D napiszę jakie wyszły

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)