Wypiek ten do najtańszych nie należy ale naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny.
Składniki:
· 1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego
· 10 jajek
· 250 g masła lub margaryny
· 2 szklanki cukru pudru
· 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
· 1 budyń waniliowy
· 1 cukier waniliowy 16 g
· 1 szklanka Rodzynek lub żurawiny
· 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy)
· Tłuszcz do smarowania tortownicy
· 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Do utartej masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy.
Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową.
Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy.
Schłodzony można podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcji:
Dobry sernik wart jest każdych pieniędzy :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
Usuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :-)
Usuńdobry sernik cudny sernik rewelacyjny sernik mmm... mmm... mmm... zjadłabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńJak zrobię Inko następnym razem to zaproszę ;-)
OdpowiedzUsuń