Drugi przepis na bezy, tym razem o smaku owocowym, w zależności od tego jaki kisiel dodamy do masy bezowej.
Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez.
Składniki:
- 3 białka
- Szczypta soli
- 190 g cukru pudru
- 1 kisiel o smaku owocowym bez cukru
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli, bod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i kisiel owocowy ( u mnie był o smaku truskawkowym )
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa lub szprycy nakładać małe kopczyki ( ja nakładałam łyżką bo nie miałam zbyt dużo czasu).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 120 – 130 stopni C.
Po upieczeniu wyjąc i wystudzić.
Smacznego :-)
Super pomysł z tym kisielem, nie jadłam jeszcze bezów o smaku owocowym. I jakie wyszły ładne i równiutkie :)
OdpowiedzUsuńTylko trochę popękane ;-)
Usuńowocowych bez nigdy nie jadłam, gratuluję pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę są dobre :-)
Usuńidealne, ja też cytrynowych nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńNie jadłam nigdy bezików z kisielem. W życiu bym na taki pomysł nie wpadła, a tak wykorzystam Twój patent :)
OdpowiedzUsuńTak kiedyś przyszło mi do głowy, że jeżeli czasami dodaje się do bez ( w niektórych przepisach ) mąki ziemniaczanej, to dlaczego to nie ma być kisiel?
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Zawsze mam kłopot z bezami, bo jak poleżą parę godzin, to zaczynają się kleić. Ale nie dodawałam nigdy mąki ziemniaczanej (kisielu), tylko sam cukier. Ten przepis wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńBezy ,mimo,że bardzo słodkie, to i bardzo kochane przeze mnie. Nie lubię jednak tych sklepowych na wagę ,bo są masakrycznie twarde. Twoje wyglądają na smaczniusie :-)
OdpowiedzUsuń