.

.

sobota, 11 sierpnia 2012

Chleb ukraiński na zakwasie

Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką,  sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-)  Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z TEJ strony  z małymi modyfikacjami.

Składniki na zaczyn:
190 g zakwasu żytniego
220 g maki żytniej
160 g wody
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 4 godziny w temperaturze ok 32 stopni C.

Składniki na ciasto właściwe:
Cały wcześniej zrobiony zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
Od 0,5 do 4 g drożdży
10 g soli

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
Ziarna lub mak do posypania

Sposób wykonania:
Gotowy zaczyn połączyć  z mąką, wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto.
Całość  pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni C.  W przypadku gdy robimy dwa chleby, należy wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdego kawałka uformować chleb zwijając w rulon i włożyć do przygotowanych blaszek.

Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem. Na dnie piekarnika umieścić blachę z wodą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 260 stopni C i piec 20 minut,  następnie zmniejszyć temperaturę do 230 minut i piec kolejne 20 minut i na koniec  zmniejszyć  jeszcze temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut.  Ja w każdej z temperatur piekłam po 15 minut i to w zupełności wystarczyło.
Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Wspaniały chleb!
    Mam słabość do zakwasowców.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zakwas gotowy, chyba sie pokuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę jest dobry :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)