Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką, sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-) Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami.
Składniki na zaczyn:
190 g zakwasu żytniego
220 g maki żytniej
160 g wody
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 4 godziny w temperaturze ok 32 stopni C.
Składniki na ciasto właściwe:
Cały wcześniej zrobiony zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
Od 0,5 do 4 g drożdży
10 g soli
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
Ziarna lub mak do posypania
Sposób wykonania:
Gotowy zaczyn połączyć z mąką, wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto.
Całość pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni C. W przypadku gdy robimy dwa chleby, należy wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdego kawałka uformować chleb zwijając w rulon i włożyć do przygotowanych blaszek.
Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem. Na dnie piekarnika umieścić blachę z wodą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 260 stopni C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 minut i piec kolejne 20 minut i na koniec zmniejszyć jeszcze temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Ja w każdej z temperatur piekłam po 15 minut i to w zupełności wystarczyło.
Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.
Smacznego :-)
Wspaniały chleb!
OdpowiedzUsuńMam słabość do zakwasowców.
Smacznego.
cudowny chlebek :)
OdpowiedzUsuńMam zakwas gotowy, chyba sie pokuszę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę jest dobry :-)
Usuń