.

.

czwartek, 9 sierpnia 2012

Chleb z ziemniakami na maślance

Temperatura trochę odpuściła więc zabrałam się ochoczo za pieczenie.  Początkowo miał być to inny chleb, lecz uznałam, że czas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej twórczości jeden wielki zakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-)

Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki.

Składniki:
  • 820 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 ml ciepłej wody
  • 180 ml maślanki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki
  • 9 g suszonych drożdży

Dodatkowo do posmarowania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna do posypania

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę ( ja przetarłam przez sitko ). Listki bazylii drobno posiekać.  Z wszystkich składników zagnieść dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie odstawić na 2 godziny  do podwojenia  objętości w ciepłym miejscu.

Gotowe, wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  kolejne dwie godziny.

Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi .

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Na pewno pyszny, bardzo lubię chleby z ziemniakami, nadają wypiekom ciekawego smaku i sprawiają, że są wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak nawet bardzo pyszny.. :-)

      Usuń
  2. kurczę, jaki super przepis, nigdy nie jadłam chleba z ziemniakami. tylko z nimi jest taki problem, że trzeba je obierać, ajajajajaj. ale chyba się poświęcę, bo bardzo kusi mnie, żeby spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)