.

.

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Szarlotka na cieście kruchym

Dostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki.
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem  dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-)
Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki masła lub margaryny ( 375 g )
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany


Składniki na masę jabłkową:
  • 8 – 10 kwaśnych jabłek
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • Tłuszcz do smarowania blachy
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia,  masła, śmietany i żółtek  zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.  Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce.

Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić  w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 15 minut.  Do podgotowanych jabłek dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Dużą blachę wysmarować  tłuszczem i posypać bułką tartą. Z lodówki wyjąc jedną część ciasta, tą która była schładzana i  rozwałkować  a następnie wyłożyć na blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu na ok 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na nią zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta, tą która się mroziła.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 -  60 minut ( do czasu aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180 stopni C.
Upieczoną szarlotkę wyjąć i wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Grazynko,dawno mnie u Ciebie nie bylo,chcialam wiec napisac ze masz sliczna stronke,wiele zmian .Szarlotke z papierowek pieklam tydzien temu u mamy ....nawet nie zdazylam cyknac zdjecia:(dlatego wiem ze jest pyszna,a papierowki jak dla mnie to chyba najlepiej nadajace sie do jej upieczenia jablka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu za tyle ciepłych słów :-)

      Oj ja też czasami nie zdążę zrobić zdjęć, kuchnię mam bardzo małą a właściwie aneks kuchenny i czasami po prostu nie mam możliwości zrobić na bieżąco zdjęcia a potem zapominam :-)

      Usuń
  2. pysznie wygląda! ja też właśnie miałam dostawę papierówek i już szykuję się na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już szykuję się na następną bo połowę lodówki mam zawaloną papierówkami :-)

      Usuń
  3. Oo, pysznie, dobrze, że mi przypomniałaś o szarlotce, zaczyna się sezon na jabłka, idealny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest tyle jabłek w lodówce, że nie sposób zapomnieć ;-)

      Usuń
  4. Anonimowy14/12/14

    śliczne i pyszne rzeczy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)