.

.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Tradycyjna szarlotka domowa

Miałam coś upiec na zbliżające się uroczystości więc wybór padł na szarlotkę, gdyż pół lodówki było zawalone jabłkami od rodziców..
Przepis znalazłam na blogu  Asi i rzeczywiście miała rację tak ją zachwalając. Polecam naprawdę jest przepyszna :-)
Z podanego przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Przepis jest z małymi moimi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko

Dodatkowo
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru do posypania szarlotki
  • 1 łyżka masła lub margaryny do natłuszczenia blachy
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy

Składniki na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek ( dałam papierówki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę )
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na pianę:
  • 3 białka
  • 1/4 szklanka cukru

    Sposób wykonania
    Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w  przez 30 minut.

    Przygotować masę jabłkową:  Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami a następnie dusić w przykrytym rondelku ok 15 minut nie mieszając. Dopiero pod koniec delikatnie wszystko wymieszać.

    Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nią spód natłuszczonej blachy. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika w celu jego podpieczenia w temperaturze 180 stopni C przez ok 12 minut.

    Z białek i 1/4 szklanki cukru ubić sztywną pianę.

    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową a następnie ubitą pianę. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i rozwałkować lub zetrzeć na tarce na pianę z białek.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Smacznego :-)

    12 komentarzy:

    1. Moja babcia taką robi, a dodam, że robi najlepszą szarlotkę na świecie:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak.. jesteśmy przyzwyczajone do smaków z dzieciństwa, wyniesionych z domu i będą one zawsze najsmaczniejsze :-)

        Usuń
    2. Dziś jadłam podobną u babci. Pychota!

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam szarlotki. Gdybym mogła jadła bym tylko je. Wypróbuję przepis :-)
      Klepka

      Zapraszam
      http://klepka-pisze.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. U mnie najbardziej szarlotki i jabłeczniki lubią mąż i córka.. ja jestem nałogową zjadaczką serników.. :-)

        Usuń
    4. w każdym domu inna, uwielbiam gdy ląduje na stołach, bo kocham ich smak. zawsze idealny, zawsze lekko odmienny :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mi kiedyś ten zapach kojarzył się ze świętami.. :-)

        Usuń
    5. wygląda przesmacznie! i za każdym razem, gdy widzę szarlotkę mam na nia niesmaowitą ochotę - jakbym wieki nie jadła :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam Kasiu ten przepis, naprawdę jest pyszna :-)

        Usuń

    Dziękuję bardzo za komentarz :)