.

.

piątek, 21 września 2012

Babka ucierana z malinami



Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-)
Przepis wzięłam z tej strony.


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki rumu
  • 250 g malin
  • Cukier do posypania


Sposób wykonania:
Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku.
Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać.
Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem.

Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz :)