Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony
Składniki na
kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 5 żółtek
- 250 g schłodzonej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną
margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i
szybko zagnieść ciasto.
Ciasto
podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch.
Obydwie
części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do
lodówki w przeddzień pieczenia.
Średnią
blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta.
Leciutko docisnąć.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do
chwili aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu,
pozostawić ciasto do wystudzenia.
Przygotować
budyniową piankę:
Składniki:
5 białek
2 opakowania
budyniu karmelowego bez cukru
1 szklanka
drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier)
1 opakowanie
cukru wanilinowego 16 g
1/2 szklanki
oleju
Dodatkowo:
Około
500 g brzoskwiń z puszki
Ubić białka
na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać niewielkimi porcjami cukier i
ubijać dalej pianę. Następnie wsypać po woli proszek budyniowy nie przerywając
miksowania (ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając
miksowania.
Na
podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto pokrojone w
kostkę brzoskwinie a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po
upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Mam swoje brzoskwinie w słoiku, i mam już przepis na ciasto.
OdpowiedzUsuńpolecam, naprawdę jest pyszne :-)
UsuńSuper ciacho! Uwielbiam wszystko co z brzoskwiniami! :-)
OdpowiedzUsuńJa także :-)
Usuńwyglada na pyszne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńi naprawdę takie jest :-)
Usuńmniam mniam...juz dawno nie robilam nic z brzoskwiniami,a przeciez to moje ulubione owoce...ciasto pycha!!:)
OdpowiedzUsuńPolecam Ewuniu, naprawdę wspaniałe połączenie :-)
Usuńwpraszam się na kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, a do tego ta pianka :)
OdpowiedzUsuńSłodkie wypieki nie są moją mocną stroną, dlatego wolę kosztować u innych:-)) Mogę?:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńCiasto rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis;) Pozdrawiam, Fafka
OdpowiedzUsuń