.

.

piątek, 14 września 2012

Leniwe pierogi


Miałam dzisiaj jechać do kuzynki do Łodzi, lecz klapa totalna, autobus nie przyjechał, Czekałam ponad godzinę, żadnych informacji zupełnie nic.. Zrezygnowana i wkurzona wróciłam do domu..

Dzisiaj przepis na leniwe pierogi.
Przepis na 3 duże porcje obiadowe.


Składniki:
  • 500 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki

Dodatkowo
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:
Ser biały zmielić i połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem.

Zagotować wodę w garnku  i posolić jedną łyżką soli.  Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjąć, odcedzić

Bułkę tartą zarumienić na patelni i posypać nią gorące pierogi.
Można posypać jeszcze wierzch cukrem jak ja to robię/
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Z bułką tartą chyba nigdy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój zięć mówi na to piasek ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam!
    I właśnie z tartą bułką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także :-)
      To połączenie dla mnie idealne .

      Usuń
  3. Anonimowy20/9/12

    Idę robić:D Ciekawe czy Synkowi posmakują?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21/10/12

    No a masełko do tej bułki ktoś buchnął...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było masełka a odrobina oleju :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)