Miałam dzisiaj jechać do kuzynki do Łodzi, lecz klapa totalna, autobus nie przyjechał, Czekałam ponad godzinę, żadnych informacji zupełnie nic.. Zrezygnowana i wkurzona wróciłam do domu..
Dzisiaj przepis na leniwe pierogi.
Przepis na 3 duże porcje obiadowe.
Składniki:
- 500 g białego sera
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
Dodatkowo
- 3 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Ser biały zmielić i połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem.
Zagotować wodę w garnku i posolić jedną łyżką soli. Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjąć, odcedzić
Bułkę tartą zarumienić na patelni i posypać nią gorące pierogi.
Można posypać jeszcze wierzch cukrem jak ja to robię/
Smacznego :-)
Z bułką tartą chyba nigdy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMój zięć mówi na to piasek ;-)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńI właśnie z tartą bułką.
Ja także :-)
UsuńTo połączenie dla mnie idealne .
pyyycha!
OdpowiedzUsuńIdę robić:D Ciekawe czy Synkowi posmakują?:D
OdpowiedzUsuńNa pewno :-)
UsuńNo a masełko do tej bułki ktoś buchnął...:(
OdpowiedzUsuńNie było masełka a odrobina oleju :-)
Usuń