Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/3 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego jogurtu
- 8 łyżek łagodnego ketchupu
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka kminku
- 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 4 suszone pomidory drobno pokrojone
- 7 g drożdży suszonych ( całe opakowanie)
Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka mleka
- ziarna do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z woda i z cukrem i pozostawić do momentu aż się spienią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 10 minut gładkie i jednolite ciasto. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować jeden bochenek lub tak jak ja włożyć do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Lubię jogurtowe chleby, fajny patent na dodanie ketchupu. Kiedyś piekłam z sokiem pomidorowym, pewnie trochę podobny efekt/smak.
OdpowiedzUsuńI jak pięknie wyrośnięty :)
Jest naprawdę pyszny, polecam :-)
Usuń