.

.

wtorek, 23 października 2012

Strucla z marmoladą z róży

Chyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam..
Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Przepis wzięłam z tej strony


Składniki  na strucle:
750 g mąki pszennej
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
2 jajka
100 g miękkiego masła lub margaryny
3 łyżeczki suchych drożdży ( 12 g) lub 24 g drożdży świeżych.

Dodatkowo:
Ok. 300 g marmolady z róży
3 łyżki mleka do smarowania.

Sposób wykonania:
Gdy mamy drożdże świeże, to należy z odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić zaczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche należy je wymieszać z mąką i dodać pozostałe składniki.
Wyrobić dokładnie miękkie, elastyczne ciasto .

 Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm

Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę.

Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż strucle zetkną się ze sobą.

W czasie gdy strucle będą rosły na blaszce zrobić kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
100 g masła lub margaryny
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)

Sposób wykonania kruszonki:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozkruszyć w palcach.

Wyrośnięte strucle naciąć nożem wzdłuż prawie do samego końca i odstawić do czasu aż się rozłożą na boki.
Przed wstawieniem do piekarnika strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam zrobić takie ciasto, ale wydawało mi się bardzo trudne! Twoje wydaje się być łatwe do zrobienia, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest trudne. Jak zrobisz raz to sama zobaczysz jakie to proste :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)