Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba.
Przepis jest na dużą kesówkę.
Składniki na ciasto:
7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich )
100 g mielonych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach
4 jajka
1 łyżeczka kakao
100 g cukru
100 g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
szczypta soli
Sposób wykonania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku.
Rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę dodać do ubitej masy, całość dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników.
Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika.
Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.
Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania polewy:
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)
masz bardzo fajną foremkę na babkę
OdpowiedzUsuńa czekokoladowych smaków nigdy dość :)
Też mi się podoba ta foremka. Ma wymiary keksówki :-)
UsuńOrzechowe, mhm...:-)Biorę w ciemno:-)
OdpowiedzUsuńmniam.zjadłabym..
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńchodzi za mną upieczenie babki ;) chyba się skuszę na ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam Martynko :-)
Usuńwygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna :-)
UsuńNo to sobie zrobiłam poranny spacer po słodkościach :-) Wypróbuję ten przepis w ten weekend . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń