.

.

sobota, 22 grudnia 2012

Najłatwiejsze i najszybsze pierniczki

Właśnie przed chwilą skończyłam piec wspaniałe pachnące pierniczki. To kolejny przepis z przepisów z wycinków z gazet. Pierniczki nie są trudne w wykonaniu, szybko się je robi.
Początkowo są twarde ale zamknięte w pudełku szybko miękną. Nadają się też jako ozdoba na choinkę.
Z podanego przepisu wyszły mi 4 duże blachy pierników.

Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
½ szklanki brązowego cukru
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
½ szklanki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka.
Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 8 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pudelku. Początkowo po wystygnięciu są dość twarde, ale po dwóch dniach miękną.
Smacznego :-)


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe pierniczki! Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne! nic tylko wcinać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczków, a pierniczków:) Moje nie wytrzymały do Świąt:) Zjedzone:) Ale właśnie z M. robimy chatę z piernika:) Chałupę wręcz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście, ekspresowe!
    muszą być na święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy22/12/14

    Lubię Twoje przepisy :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)