Właśnie
przed chwilą skończyłam piec wspaniałe pachnące pierniczki. To
kolejny przepis z przepisów z wycinków z gazet. Pierniczki nie są
trudne w wykonaniu, szybko się je robi.
Początkowo
są twarde ale zamknięte w pudełku szybko miękną. Nadają się
też jako ozdoba na choinkę.
Z
podanego przepisu wyszły mi 4 duże blachy pierników.
2
i ½ szklanki mąki pszennej
125
g masła lub margaryny
½
szklanki brązowego cukru
2
czubate łyżeczki przyprawy do piernika
½
szklanki miodu
1
łyżeczka sody oczyszczonej
1
łyżeczka kakao
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć
w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po
wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około
2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka.
Gotowe
pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i
wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec
ok 8 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po
wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pudelku. Początkowo po
wystygnięciu są dość twarde, ale po dwóch dniach miękną.
Smacznego
:-)
Wspaniałe pierniczki! Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!
OdpowiedzUsuńidealne! nic tylko wcinać ;)
OdpowiedzUsuńPierniczków, a pierniczków:) Moje nie wytrzymały do Świąt:) Zjedzone:) Ale właśnie z M. robimy chatę z piernika:) Chałupę wręcz;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, ekspresowe!
OdpowiedzUsuńmuszą być na święta.
Lubię Twoje przepisy :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń