Postanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała.
Składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
¾ opakowania kisielu o smaku malinowym
100 g cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
16 g cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać.
Gdy białko z cukrem będzie dobrze ubite, stopniowo dodać po jednym żółtku i wszystko jeszcze chwilę zmiksować.
Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą ściereczkę.
Z ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie.
Składniki na krem jeżynowy:
250 g serka mascarpone
50 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone)
Sposób wykonania kremu:
Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować.
Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie ściereczkę i całość napełnić kremem.
Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
owoce do przybrania.
Sposób wykonania:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami.
Roladę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby stężała, wtedy będzie się lepiej kroić.
Smacznego :-)
Jak zwykle rewelacyjna,tak jak wszystko co upieczesz.Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńale prześliczna! ach Grażynko, nieładnie zimową porą wrzucać sezonowe owocki, aż mam ochotę na taką czarniutką jeżynę!
OdpowiedzUsuńSuper! Musi być kwaskowa w smaku, więc mnie też by smakowała. I ślicznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPięknie ją udekorowałaś!
OdpowiedzUsuńPiękna :) Proszę o kawałek! :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńWygląda słodko i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest piękna! Wygląda jak narysowana, idealna:)
OdpowiedzUsuńJesli sa tam maliny i mascarpone to juz wiem ze musi byc pyszna,a na dodatek jest piekna a nic tak nie pobudza zmyslow jak wyglat:))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAż zapachniało latem...