.

.

czwartek, 3 stycznia 2013

Rolada malinowo - jeżynowa

Postanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała.


Składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
¾ opakowania kisielu o smaku malinowym
100 g cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
16 g cukru waniliowego

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać.
Gdy białko z cukrem będzie dobrze ubite, stopniowo dodać po jednym żółtku i wszystko jeszcze chwilę zmiksować.

Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni  blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą  ściereczkę.
Z ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie.

Składniki na krem jeżynowy:
250 g serka mascarpone
50 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone)

Sposób wykonania kremu:
Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować.

Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie  ściereczkę i całość napełnić kremem.

Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
owoce do przybrania.
Sposób wykonania:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami.
Roladę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby stężała, wtedy będzie się lepiej kroić.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Jak zwykle rewelacyjna,tak jak wszystko co upieczesz.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  2. ale prześliczna! ach Grażynko, nieładnie zimową porą wrzucać sezonowe owocki, aż mam ochotę na taką czarniutką jeżynę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Musi być kwaskowa w smaku, więc mnie też by smakowała. I ślicznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ją udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna :) Proszę o kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda i pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda i pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda słodko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda imponująco i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest piękna! Wygląda jak narysowana, idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesli sa tam maliny i mascarpone to juz wiem ze musi byc pyszna,a na dodatek jest piekna a nic tak nie pobudza zmyslow jak wyglat:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie :)
    Aż zapachniało latem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)