Uwielbiamy je wszyscy, dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Tym razem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej.
Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje.
Składniki:
1 szklanka maki pszennej
3 jajka
600 g twarogu półtłustego
Dodatkowo do smażenia:
Olej
Kilka łyżek bułki tartej.
Sposób wykonania:
Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek, a następnie kroić pod skosem podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża.
Zagotować wodę w garnku i lekko posolić.
Wrzucić pierogi na gotującą wodę.
Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi.
Smacznego :-)
Grazynko ostatnio robilam leniwe,ale tak jak piszesz wszyscy je uwielbiamy ,i chyba niebawem znowu beda u mnie na stole:)
OdpowiedzUsuńTylko tak robię leniwe. Gdy trzeba ugotować ziemniaki, to już nie ma leniuchowania...
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób z tą pianą :))
leeeniwe! ojej smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń