Dzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-)
Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
125 g miękkiego masła
Sposób wykonania ciasta:
Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także przestudzić, dodać do masy cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą.
Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części i każą upiec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 12 – 15 minut.
Składniki na poncz:
1 łyżka rumu
2/3 szklanki chłodnej wody
2 łyżki cukru pudru
Przygotować poncz:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Jeżeli piekliśmy ciasto w całości to należy je przekroić wzdłuż na pół i każdą część nasączyć ponczem osobno.
Składniki na krem capupucino do przełożenia:
250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 - 4 łyżki cukru pudru
60 g kawy cappuccino w proszku
Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać.
Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową
Składniki na krem na górę:
250 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Posmarować cały torcik na wierzchu i posypać cappucino.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Biorę udział w akcji :
równiuteńki jak od linijki ;)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik..zapraszam do akcji kawowej..
OdpowiedzUsuńPiekny!!!!!!Ja poprosze kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńHo ho, ale se dogadzacie ;-)
OdpowiedzUsuńSmak cappuccino to zdecydowanie jeden z moich ulubionych, tort o tym smaku to już czysta poezja :)
OdpowiedzUsuńcudny! uwielbiam takie smaki! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny tort :)
OdpowiedzUsuńależ równiutki! jak spod linijki :)
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że nie tylko efektowny, ale i przepyszny
Grażynko gdybym wiedziała że lubisz takie smaki kurczaka, z przyjemnością zaprosiłabym Cię na obiad! Ale u Ciebie, widzę też prawdziwe pyszności!
OdpowiedzUsuńDokładnie moje smaki - pyszności :)
OdpowiedzUsuń